Øjenlysning en udførlig undersøgelse for arvelige øjensygdomme og kan kun fortages af et godkendt medlem af Det Danske Dyrlæge-øjenpanel.
Formålet er at finde alle potentielle problemer ved øjnene – alvorlige som milde.
En øjenlysning gør ikke ondt og er ikke farlig.
Hvad sker der til en øjenlysning?
Først bliver dyret og dens identifikationspapir naturligvis tjekket og vi aflæser mikrochippen.
Dyrlægen lyser derefter i øjnene med en såkaldt spaltelampe for bl.a. at se på regnbughinden (den farvede del) og hornhinden. En spaltelampe er en stærk lyskilde med forstørrelseskikkert, der kan forstørre helt op til 20 gange. Det giver mulighed for at se mange små detaljer i øjet og på øjenlågene.
Når den forreste del af øjet på den måde er blevet undersøgt, får dyret nogle øjendråber. Øjendråberne udvider pupillen og kan give lidt sløret syn i timerne efter undersøgelsen. Dette er helt smertefrit for dyret, men normalt lys kan virke skarpt. Effekten af øjendråberne varer i 4-5 timer, så vi anbefaler at holde hunden i et mørkere lokale for at undgå ubehag ved skarpt lys.
Her bliver der noget ventetid i undersøgelsen. Efter ca. 20 min. er pupillerne maksimalt udvidede og resten af undersøgelsen kan begynde. Dette forgår i et mørkt lokale.
Dyrlægen bruger nu igen forstørrelseskikkerten i spaltelampen, for bl.a. at undersøge linsen, som nu er synlig gennem den store pupil.
Til sidste bruger vi et nyt instrument, der hedder et Indirekte Ophthalmoskop, for at vurdere den bagerste del af øjet. Her ligger f.eks. nethinden og synsnerven.
Efter undersøgelsen får du en attest
På grundlag af undersøgelsen udfylder dyrlægen en attest. Der vil stå om der er tegn på arvelige øjensygdomme og hvilke sygdomme det i givet fald drejer sig om.
Attesten er delt op i to grupper:
1: Medfødt / Tilstede ved fødslen og
2: Erhvervet / Viser sig senere i dyrets liv.
Nogle af de erhvervede sygdomme kan ramme dyret i en sen alder og derfor er disse attester også kun gyldige i et år.